Project Description

RODINNÝ DŮM ZAHRÁDKY U ČESKÉ LÍPY

  • hlavni galerie_04
  • hlavni galerie_03
  • hlavni galerie_02
  • hlavni galerie_01

Dům na skále pro rodinu s výhledem do okolní krajiny a maximálním využitím dřeva jak v konstrukci, tak v řešení interiéru. Vytápění pomocí elektrického podlahového topení a kamen s nerezovým komínem. Sedlová střecha s plechovou falcovanou krytinou.

Místo stavby: Zahrádky u České Lípy
Zastavěná plocha: 101 m²
Dispozice: 4+KK
Konstrukce: Dřevostavba
Studie: 2017-2018
Realizace: 2020

PŘÍBĚH PROJEKTU

Útulný domov na skalním výběžku

Když za námi přišla rodina Novákových s tím, že by chtěli dům na skále, brali jsme to jako skutečnou výzvu a příležitost zasadit do krajiny něco opravdu výjimečného. S lidmi, kteří si vysní rodinné bydlení na skalním ostrohu, je radost pracovat. A tak jsme se do toho vrhli po hlavě.

Přes nepřízeň přírody

Na první pohled by se mohlo zdát, že je pozemek pro stavbu geomorfologicky nevhodný. Do hry vstoupili také památkáři, s nimiž jsme museli naše kroky sladit. Při prvotním návrhu jsme pak narazili na to, že je pozemek stranou všech přípojných bodů infrastruktury jako je voda nebo elektřina. Čekalo nás prostě hodně práce. Novákovi ale měli jasnou představu a svůj sen o bydlení s výhledem do přilehlých luk a stromořadí, tak jsme se vydali hledat cesty, jak jim ho splnit. A povedlo se. Vlastní projekt se rodil zdlouhavě, na počátku jsme měli jen pár skic na papíře a několik fotek. Postupně jsme se ale i spolu s památkáři dopracovávali ke konkrétní podobě. Ta byla podle přání Novákových založená z velké části na dřevě jako primárním materiálu.

Dlouhá cesta pro vodu

Výsledný dvoupatrový dům pro čtyřčlennou rodinu drží pohromadě lehký dřevěný skelet. Dřevo ale proniká i do dalších části domu, hlavně na fasádě a v interiérových úpravách povrchu. Novákovi si přáli mít dům moderní a zároveň útulný, proto jsme pro vytápění zvolili kombinaci elektrického podlahového topení a krbu s třívrstvým nerezovým komínem. Připojení na infrastrukturu jsme po téměř nekonečných administrativních oplétačkách nakonec vyřešili navrtáním studny a novou přípojkou elektřiny. Splaškové a dešťové vody se Novákovi budou zbavovat přímo na pozemku. K tomu vznikne ještě kryté parkoviště a malé travnaté dětské hřiště.

Dotek výjimečnosti

Od prvotní studie (2017-2018) do začátku realizace (2020-2021) uběhly hodně času. Ale nakonec to stálo za to. Designově unikátní dům zasazený do idylické krajiny splnil Novákovým jejich sen o útulném rodinném bydlení daleko od ruchu velkoměsta. A my jsme postavili dům, za který se nemusíme stydět.