Project Description

MEZONETOVÝ BYT VE SKANDINÁVSKÉM STYLU

Někteří klienti mají velmi jasnou představu o tom, jaké bydlení si přejí. Tak tomu bylo i v případě majitele bytu v Havanské ulici na pražské Letné, který si jako cestovatel kromě čistého skandinávského stylu zamiloval také saunování. Tím, že nás ke vzájemné spolupráci pozval včas, získal nejenom partnera pro realizaci, ale také jsme mu mohli pomoci s výběrem a zajištěním vhodné nemovitosti.

Místo stavby: Letná, Praha 7
Plocha bytu: 135 m², terasa: 13 m²
Dispozice: 4+kk
Studie: 2015 Realizace: 2016 – 2018

PŘÍBĚH PROJEKTU

Starý byt s malou terasou

Na začátku celého projektu stál mezonetový byt o výměře 140 m², který na první pohled nepůsobil příliš dobře. Zvolené dispozice příliš nefungovaly a terasa, která byla klientovým hlavním přáním, působila se svými  8 m² dost stísněně. Klient byl naštěstí otevřený novým možnostem, a tak jsme mohli navrhovat razantní změny a odvážná řešení. To nám umožnilo naprosto změnit dispozici obou podlaží, terasu otevřít do prostoru a vytěžit z plochy bytu maximum.

Prostorná terasa proměnila podkroví k nepoznání

Klient chtěl původně řešit hlavně nový interiér, ten ale neodpovídal tomu, jak chtěl svůj byt užívat. Proto vznikla úplně nová dispozice, která zahrnovala co největší terasu, novou ložnici s vlastní šatnou, koupelnou a samostatnou toaletou. Jako bonus jsme do manželského studia, které tvoří celé horní patro bytu, naplánovali také saunu s výhledem ven.

Konstrukčně i legislativně byla největším oříškem nová terasa.  Abychom ji mohli co nejlépe propojit s interiérem, navrhli jsme zásah do střechy podkroví a vytvořili velkoplošné rohové zasklení ložnice. Protože Letná spadá do památkové zóny, musel náš návrh projít schválením od památkářů, kteří ale nebyli takovým změnám ze začátku příliš naklonění. Horní patro bylo navíc součástí půdy, s jejíž krovovou konstrukcí nešlo hýbat. Nakonec se nám ale podařilo vše prosadit a výměru terasy téměř zdvojnásobit.

Průběh rekonstrukce

Samotná realizace s sebou přinesla mnoho komplikací. Tím, že se jednalo o byt ve starém činžovním domě, se neustále objevovaly nové problémy k řešení. To se začalo postupně projevovat i na náladě klienta, která se začala zlepšovat, až když jsme se dostali do fáze řešení interiéru a vybírali prvky do jednotlivých místností. Protože černo-bílá kombinace tehdy v interiérech teprve začínala, bylo těžké mnoho doplňků vůbec sehnat. Hodně jich proto pochází ze zahraničí.

Použít jsme nemohli ani klasickou saunu, ve které se topí dřevem, a tak jsme nainstalovali infra lampu na elektřinu. Sauna sice není konstrukčně náročná, vyrábí se vždy na míru do daného prostoru, ale je potřeba vyřešit hlavně odvod tepla a vlhkosti. V našem případě celkový rozpočet navýšila zhruba o 100 000,- Kč.

Splněný sen

Protože se podařilo splnit všechny klientovy sny, ani příliš nevadilo, že jsme se vzhledem k náročnosti úprav nevešli do původního rozpočtu. Výsledná rekonstrukce předčila všechna jeho očekávání. Nová terasa, orientovaná do klidného vnitrobloku, mu poskytuje prostor pro klidná večerní posezení, zatímco do sauny chodí relaxovat a pozorovat noční oblohu.